Uitleg A1, A2 en A onbeperkt

Motorrijbewijs

Het motorrijbewijs valt onder categorie A. De volgende rijbewijscategorieën onderscheiden we vanaf 19 januari 2013:

Rijbewijs A1

Theorie-examen: Vanaf 17 jaar

Praktijkexamen: Vanaf 18 jaar

Bevoegdheden: U mag met deze rijbewijscategorie een motor van maximaal 125 cc, een maximaal vermogen van 11 kW en maximaal 0,1 kW per kilo ledig gewicht besturen. Ook mag u hiermee een motor met volledige elektrische aandrijving besturen, als deze een maximaal vermogen van 11 kW en minder dan 0,1 kW per kilo ledig gewicht heeft. Tot slot mag u een gemotoriseerde driewieler met maximaal 15 kW besturen.

Rijbewijs A2

Theorie-examen: vanaf 17 jaar. Bent u al 2 jaar in het bezit bent van rijbewijscategorie A1? Dan hoeft u geen theorie-examen voor A2 te doen.

Praktijkexamen: vanaf 20 jaar.

Bevoegdheden: U mag met de rijbewijscategorie A2 een motor met een maximaal vermogen van 35 kW en maximaal 0,2 kW per kilo ledig gewicht besturen. Ook mag de motor niet afgeleid zijn van een voertuig met meer dan het dubbele vermogen.

Rijbewijs A

Theorie-examen: alleen als u nog niet in het bezit bent van rijbewijscategorie A2 of A1. Dit kan dan vanaf 21 jaar.

Praktijkexamen: vanaf 21 jaar. Bent u al 2 jaar in het bezit van rijbewijs A2? Dan mag u een motor met onbeperkt vermogen besturen. Bent u nog niet 2 jaar in het bezit van de categorie A2? Dan mag u alleen motoren besturen voor de categorie A1 en A2 totdat u 24 jaar bent. U krijgt de categorie A met de code 80 (Alleen 3-wielige voertuigen) op uw rijbewijs.

Bevoegdheden: Met deze rijbewijscategorie mag u een motor met onbeperkt vermogen besturen, maar ook een gemotoriseerde driewieler met meer dan 15 kW.

Meer informatie over motorrijbewijs